Home
hostgator coupon codes
images/iacf1-1.jpg

Droomplein

Bewoners de Wieër maken hun eigen DROOMplein
 

In 2014 sloopte Weller 2 verouderde flatjes aan de Abel Tasmanstraat in De Wieër in Heerlerheide. Door buurtbewoner Martin van der Heyden kwam het initiatief om de vrijgekomen ruimte in te vullen. Dat kon, want voorlopig waren er toch geen andere plannen voor een nieuwe invulling. De bewoners droomden van een mooie eigen ontmoetingsplek. Maar het bleef niet bij dromen: de bewoners zorgden er ook voor dat hun DROOM- en DOEplein er kwam!
Weller juichte het initiatief van De Wieër meteen toe en stelde twee locaties ter beschikking. Maar er was één voorwaarde: de bewoners moesten zich organiseren in een stichting die de ontwikkeling van de nieuwe ontmoetingsplek vanaf het eerste ontwerp tot en met het beheer en onderhoud kon organiseren. Zo ontstond de Stichting Droomplein De Wieër. Een clubje actieve bewoners die popelden om iets moois voor hun buurt te maken.
 
Een bijzonder plein

De bewoners startten hun project met een buurtonderzoek; iedereen mocht mee dromen. Er kwamen ideeën voor een moestuin met fleurige bloembakken en fruitbomen. Een ontmoetingsplek met picknickbanken. Een speelplek van natuurlijke materialen. Een ooievaarsnest waarvan de mast behangen zou worden met kleurige vogelhuisjes. En een kunstwerk dat moest verwijzen naar het mijnverleden van de wijk. De losse ideeën werden samengevoegd in een mooi plan waarmee verschillende fondsen werden aangeschreven. De gemeente Heerlen, stichting Wijkbeheer Carisven en ook het Oranjefonds deden graag een duit in het zakje. En zo werden alle mooie dromen werkelijkheid kon het DROOM- en DOEplein er komen. Een bijzonder plein voor jong en oud.
01   02
 
Manifest de Wieër
Tot zover een prachtig succesverhaal van bewoners die dromen en doen! Toch was het proces naar de uitvoering toe verre van gemakkelijk. Het geduld van het actieve clubje werd soms danig op de proef gesteld. Ook was het vaker moeilijk om over het cynisme en de onverschilligheid vanuit de wijk heen te stappen. De bewoners besloten om daar samen met kunstenaar Matthijs de Bruijne, die ook het kunstwerk voor het plein zou maken, een antwoord op te formuleren. Samen stelden zij het ‘Manifest van De Wieër op’: 7 punten waar mensen in Heerlen volgens de bewoners van De Wieër recht op hebben, zoals:
- een eigen plein
- ruimte voor ontmoeting
- anders te zijn
- de ander aan te spreken
- veiligheid
- gehoord te worden
- een goed leven
 
Inspirerend project
 

De dromers van De Wieër kregen veel aandacht voor hun project. In SCHUNCK* was een tentoonstelling te zien over de totstandkoming van het manifest en het DROOM- en DOEplein. En ook op de eigen facebookpagina van de stichting is goed te zien hoe bewoners collectief de regie over hun eigen directe leefomgeving kunnen nemen. Neem gerust een kijkje en laat u inspireren voor uw buurt.

lange

Contact opnemen

Abel Tasmanstraat 25

6413SV Heerlen

Tel:06 20494666

info@droompleindewieer.nl

KvK nr:61715190     Bank: NL51 SNSB 0906 6685 22

Routeplanner

Plan Route